Voorkom ongewenst meekijken met webcamstickers

iphone-7-blog
Iphone 7, wat is er mis mee?
October 3, 2016
Klanten werven door middel van een callcenter
September 5, 2018
Show all

Voorkom ongewenst meekijken met webcamstickers

Verschillende instanties, waaronder Justitie, hebben mensen gewaarschuwd voor het gevaar van webcams. Zonder dat u het door hebt kunnenkwaadwillenden via de webcam van uw computer, tablet en/of smartphone met u meekijken en/of opnames maken. Dit kunt u tegengaan door uw webcam af te plakken met webcamstickers.

Hoe kunnen mensen meekijken?

Om toegang te krijgen tot uw webcam moet er een programma of bestand op uw computer, tablet of smartphone staan waarmee anderen toegang hebben tot uw webcam. Zo’n programma of bestand kunt u ongemerkt een keer downloaden via bijvoorbeeld een besmette e-mail. Ook kan het zijn dat u een app geïnstalleerd heeft waarmee anderen uw webcam kunnen bedienen. Wilt u dit tegengaan? Dan zijn er verschillende oplossingen, waaronder uw webcam afdekken. Dit kan met speciale stickers. U kunt kant-en-klare stickers kopen of zelf stickers maken.

Maak webcamstickers die u kunt hergebruiken

Wilt u een webcam sticker maken? Bij Sticker.nl kunt u stickers drukken die daar voor geschikt zijn. U kunt natuurlijk gewone stickers nemen. Die hebben echter als nadeel dat ze permanent hechtend zijn. Dat betekent dat u de stickers wel kunt verwijderen, maar dat dit lastig kan gaan en dat u last kunt hebben van lijmresten. Daar is een oplossing voor. Laat webcamstickers maken van statisch vinyl of YUPO Tako. Deze materialen plakken niet met lijm aan de ondergrond. Daardoor hebt u geen last van lijmresten. Ook kunt u de stickers meerdere keren gebruiken. Wel zo handig als u uw webcam soms wilt gebruiken. Haal de sticker tijdelijk even weg en plak ‘m weer terug als u klaar bent.

Andere oplossingen om misbruik tegen te gaan

Behalve webcamstickers op uw computer, tablet en/of smartphone te plakken is het ook belangrijk om uw apparaten goed te beveiligen. Gebruik op uw computer een virusscanner en update altijd uw programma’s en apps. Zo loopt u minder risico dat kwaadwillenden via een lek in uw apparaat kunnen komen. Let verder goed op de bijlages die u via e-mails en andere berichten binnenkrijgt. Vertrouwt u het niet, verwijder dan de bijlage zonder deze te openen. Download u een programma of app, let dan ook op de maker er van.

Microfoon kan ook doelwit van hackers zijn

Overigens vindt misbruik niet alleen via de webcam plaats. Ook de microfoon kan het doelwit van hackers zijn. Op internet kwam ik een tip tegen van iemand die het snoer van een oude koptelefoon had afgeknipt en het uiteinde in zijn microfoon had gedaan. Daardoor kan er geen geluid opgenomen worden. Toch lijkt me dat bij een telefoon onhandig. Want dan moet je die er steeds uithalen als je wilt bellen of gebeld wordt.

 

gastblog-webcamstickers

 

Comments are closed.